Stupnice hustoměru je cejchována přímo v procentech. Hustoměr jednoduše ponoříte do tekutého medu. Pro správnou funkci je zapotřebí, aby byl minimálně 30 mm od stěny nádoby. Med měříme ve větších nádobách, např. 5 litrových lahvích, konvích, nádobách na med. Při použití je nutno sledovat zda hustoměr nedosedl na dno nádoby. Měření provádějte vždy, až když se hustoměr v medu ustálí, nikdy však dříve než 5 minut po začátku měření. Med by měl obsahovat minimum nečistot, vzduchových bublin či pěny, aby nebylo měření zkreslené. S hustoměrem pracujte opatrně, aby nedošlo k ulomení stonku.
Měříme-li při teplotě 20 °C odečteme skutečný obsah vody v medu na stupnici stonku hustoměru. Pokud měříme při jiné teplotě, musíme provést opravu měření.
Med teplejší než 20˚C je řidší a musíme odečíst z naměřené hodnoty 0,1 % na každý 1˚C.
Příklad:
- naměříme 17 % vody v medu při teplotě 24˚C, skutečná hodnota je 16,6 %
- naměříme 17 % vody v medu při teplotě 18˚C, skutečná hodnota je 17,2 %
Přesnost měření je ± 0,2 %.
Více z kategorie
Žádné komentáře
199 Kč
Nový komentář